viernes, 3 de diciembre de 2021

QUE ES EL PERÍODE ADVENT?

L'Advent és el temps de preparació per a celebrar el Nadal i comença quatre diumenges abans d'aquesta festa. A més marca l'inici del Nou Any Litúrgic catòlic i aquest 2021 començarà el diumenge 28 de novembre. Comença el diumenge més pròxim a la festa de Sant Andrés Apòstol (30 de novembre) i dura quatre setmanes. Aquest període està dividit en dues parts: les primeres dues setmanes serveixen per a meditar sobre la vinguda final del Senyor, quan ocorri la fi del món; mentre que les dos següents serveixen per a reflexionar concretament sobre el naixement de Jesús i la seva irrupció en la història de l'home per Nadal.

En els temples i cases es col·loquen les corones d'Advent i es va encenent una espelma per cada diumenge. Així mateix, els ornaments del sacerdot i les estovalles de l'altar són de color morat com a símbol de preparació i penitència.


SÍMBOL

Corona d'Advent: La corona és un indicador que recorda als cristians, i en certa manera els prepara, per l’arribada de Jesucrist al món. La forma circular de la corona, que com tot cercle no té ni principi ni final, indica l’eternitat de l’amor cap a Déu i cap als altres. 
D'altra banda, les fulles verdes representen les qualitats associades a aquest color, l'esperança, mentre que les quatre espelmes representen les quatre setmanes abans del naixement del nen Jesús. De fet, la tradició diu que s'ha d'encendre després de resar amb la família cada diumenge. En moltes corones també hi ha pomes vermelles que simbolitzen el fruit prohibit -des que Adam i Eva van ser expulsats del cel, també han rebut la promesa de la vinguda del salvador- i un llaç vermell que simbolitza l'amor de Déu. Creïble. 
Com la tradició cristiana, la corona d'Advent té els seus orígens en el paganisme. Es creu que la cultura germànica abans del cristianisme va encendre la corona de fulles, simbolitzant l'esperança que la primavera arribi a l'hivern fred.

jueves, 2 de diciembre de 2021

 FIRA DE LA PURISIMA

Com ja és tradicional, entre els dies 6 i 8 de desembre, es celebra una nova edició de la Fira de la Puríssima, una de les fires més importants que se celebren al Baix Llobregat. La localitat de Sant Boi s’omple durant un cap de setmana llarg, de música, gastronomia i tradició. Una fira amb molta història…

Les antigues fires

El dret de celebrar fires a la vila fou concedit, pel rei Jaume I el Conqueridor, a les acaballes de la campanya de conquesta de les terres de València, al segle XIII, a la família Llacera, custodis de l’antic Castell de Sant Boi.

La proximitat de la vila amb Barcelona i l’existència d’un pont a començaments del segle XIV, facilitaven la presència d’una gran gentada. La constatació de repetits conflictes i la promulgació d’ordinacions ens donen a conèixer la importància de la vella fira i l’important moviment comercial que aquesta comportava.

Quant el pont fou substituït pel pas en barca, conseqüència de la seva repetida destrucció per la violència del Llobregat, les fires van perdre importància arribant a desaparèixer completament de la nostra documentació medieval.

Podem assegurar què, aquelles antigues fires santboianes, malgrat els repetits intents per relacionar-les, no van tenir cap efecte en la formulació de l’actual Fira de la Puríssima.

En el meu cas...
Per a mi la puríssima es de les festes més divertides i la que més m'agrada, sempre vaig amb la meva família a veure les paradetes, sempre des de ben petita, la meva avia em regala un collaret o una polsera amb el meu nom. Es com si fos una tradició nostra.

SÍMBOLS
  • Paradetes: El primer que penso quan em parlen de la puríssima són els "puestecitos", és un símbol molt representatiu i el més divertit de les festes. El que més m'agrada es anar mirar en paradeta i paradeta encara que no es compri re,s és molt divertit i aprens moltes coses que es poden fer de manera artesanal.

 SANT BALDIRI QUI ERA SANT BALDIRI ? Es creu que va néixer el s.IV a Orleans o a algun llogaret dels seus voltants. Es creu que havia de ser...