viernes, 19 de noviembre de 2021

 CALENDARI LITÚRGIC 

Que és? És el nom que rep l'organització dels diversos temps i solemnitats durant l'any a les Esglésies cristianes, com a manera de celebrar la història de la Salvació, és a dir, es un cicle basat en la vida, la mort i la resurrecció de Jesucrist, aleshores és diu que al repetir-se cada anys, es ajuda a estar en unió amb Deu i a fer créixer la nostra fe.

Quan comença? I quan acaba?

Aquest calendari s'inicia l'últim diumenge de novembre, el dia on la comunitat cristiana inicia la celebració del calendari d'advent, abans de preparar-se pel Nadal (el naixement de Jesús).

Com s'estructura?

Podem dir que el calendari s'estructura en 5 etapes o temps:

  1. Advent: és el primer període del any, i consisteix en la etapa de preparació espiritual per la celebració del naixement de Crist. L seva duració es de 22 a 28 dies, ja que sols hi ha son els 4 diumenges més pròxims a la festivitat de Nadal.
  2. Nadal: és una de les festivitats més importants del cristianisme, i commemora el naixement de Jesús, i és celebra el 25 de desembre en l'església catòlica.
  3. Quaresma: és el període del temps litúrgic destinat per l'Església catòlica, l'Església catòlica, encara que amb inicis i durades diferents, per a la preparació de la festa de Pasqua.
  4. Pascua: La Pasqua marca el final de la Setmana Santa, en la qual es commemora la crucifixió i mort de Jesús. El primer diumenge de Pasqua és la festa central del cristianisme, en la qual es commemora, la resurrecció de Jesús al tercer dia després d'haver estat crucificat. A la Setmana Santa li segueix un període de cinquanta dies anomenat Temps pasqual, que acaba amb el Diumenge de Pentecosta.
  5. Temps ordinari: l'ultima etapa es definida com "el temps en què Crist es fa present i guia a la seva Església pels camins del món"; un temps menor o un temps no fort. L'any litúrgic, es diu temps ordinari al mateix temps que no coincideix ni amb la Pasqua i la seva Quaresma, ni amb el Nadal i el seu Advent. Són trenta-tres o trenta-quatre setmanes en el transcurs de l'any.

Podem veure que els cures, tenen un vestimenta molt variada, el que segurament no coneixeu que cada color te un significat diferent:
  • Color verd: sempre s'ha associat amb l'esperança i la vida. Aquest color s'utilitza durant l'anomenat 'Temps Ordinari', el temps més llarg de l'any, es a dir, bàsicament s'utilitza quan no se celebri una festa concreta.
  • Color morat: simbolitza la dignitat o l'espiritualitat. És el color que s'utilitza també per a distingir als bisbes, associat a la pietat. Quan vegis al sacerdot vestit de morat ull, prepara't. Vol dir que estàs en un moment d'espera, penitència i preparació, perquè estaràs en el temps de Quaresma o en el d'Advent.
  • Color vermell: és el color del foc i de la sang. En aquest cas, quan el sacerdot vesteix de vermell, significa o bé que és Pentecosta o alguna celebració relacionada amb l'Esperit Sant, o que commemorem algun màrtir de l'Església, o per últim, que és Divendres Sant.
  • Color blanc: està associat a la puresa o la innocència. Si veus a un sacerdot de blanc serà un moment de celebració d'una festa important com el Nadal o la Pasqua.
  • Color blau: és el color de la pau, de la neteja i la puresa. I és un color molt especial per als espanyols, perquè és el que utilitza el sacerdot exclusivament el dia 8 de desembre, dia de la Immaculada Concepció.
  • Color rosa: representa l'amor, el lliurament o la generositat. I a l'Església Catòlica, els capellans ho utilitzen per a oficiar la missa corresponent al tercer diumenge d'Advent i en l'Eucaristia del quart diumenge de la Quaresma, es a dir els diumenges de l'alegria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

 SANT BALDIRI QUI ERA SANT BALDIRI ? Es creu que va néixer el s.IV a Orleans o a algun llogaret dels seus voltants. Es creu que havia de ser...