martes, 8 de marzo de 2022

CARNAVAL

Abans de començar, es important explicar que és el carnaval, el Carnaval o Carnestoltes és una festivitat anual que generalment se celebra abans de l'inici de la Quaresma. Actualment aquestes festes són celebracions públiques generalment inclouen festes de carrer, desfilades, balls o alguna altra forma d'entreteniment.
El seu origen es dona molt abans del sorgiment del cristianisme i es una celebració assenyalada en molts calendaris religiosos pagans. S'ha pensant que el carnestoltes es va originar fa uns 5000 anys amb els egipcis, però altres grups de historiadors, marquen el seu origen en l'antiga grecia.

Cal destacar, que en el món, hi ha diverses tradicions al voltant de aquestes festivitat, molt diverses entre elles: 
Per exemple, a Itàlia, concretament a la ciutat de Venècia, els protagonistes de la festa són les disfresses i les màscares, especialment pensades per a ocultar la identitat, el sexe o la procedència del portador. Aquesta festa es vox populi al món!!
Un altre exemple, seria el carnaval de Alemania, el dia clau s'anomena ‘Rosenmontag’ (dilluns de carnestoltes), quan se celebren les cavalcades i es canten les cançons tradicionals, que són en kölsch, l'antiga llengua local de Colònia. El Festkomitee Kölner Karneval és l'entitat encarregada d'organitzar la festa des de 1823 i cada any tria a tres representants, que assumeixen els curiosos rols de la Verge, el príncep i el pagès.

QUARESMA

La Quaresma és el total dels 40 dies que van des del Dimecres de Cendra (que posa fi al Carnestoltes) fins al Diumenge de Resurrecció (que posa fi a la Setmana Santa). El sentit d'aquests dies era una preparació espiritual per a la Festa de Pasqua.


Per què aquest nombre de dies? Simbolitza els 40 dies que va passar Jesús en el desert, abans de començar la seva predicació. Durant aquest temps Jesús va dejunar, va meditar sobre la seva missió i va vèncer a les temptacions del diable.

Però, quines són les diferents tradicions a Espanya? A Madrid, una de les tradicions més populars és la d'acudir un divendres de març a la Basílica de Jesús de Medinaceli. Especialment, el primer divendres és el més concorregut. Es formen llargues cues entorn de la poma de la basílica. Per què? La tradició conta que els fidels que acudeixen a besar els peus de Jesús li poden demanar tres desitjos. Generalment amor, treball i salut. A canvi d'un Parenostre, Jesús concedirà un d'aquests tres desitjos a tots els que acudeixin.
Un altre exemple seria  a  Catalunya el teatre té gran importància  durant la Quaresma gràcies a les Passions Catalanes. Les Passios són drames sacres representats per actors no professionals, però que han estat lligats a aquesta bonica tradició.

SETMANA SANTA

Aquest any, la Setmana Santa se celebrarà el 21, 22 i 23 de març, però no sempre coincideix amb aquests dies. Aquesta commemoració no es correspon amb una data cronològica, ja que tots els anys trencada.
Per Setmana Santa els cristians commemoren el moment en què Jesucrist és crucificat i al tercer dia ressuscita, complint-se amb això la profecia del Messies que enviaria Déu al poble triat. L'Església Catòlica recorda des del Dijous Sant fins al Diumenge de Resurrecció.

El costum del cristià de dejunar és molt important. En el catolicisme antic això es feia durant tota la Quaresma i no sols el dimecres de cendra i el Divendres Sant, com ho planteja l'Església. Segons alguns historiadors, fa anys, els cristians no menjaven carn cap divendres de l'any, per respecte a Jesús. Aquesta pràctica es va anar suavitzant, i va derivar simplement a no consumir-la el divendres sant i en canvi ingerir peixos i mariscos. 
Però al resta del món, hi ha diverses tradicons diferents: com per exemple, a Filipines, país catòlic evangelitzat des del segle XVI algunes persones es crucifiquen en forma voluntària, en forma de mana.


RELACIÓ ENTRE AQUESTES 3 FESTIVITATS

Com ja he dit abans, la Setmana Santa per als catòlics és un període de reflexió i retrobament amb la fe. Són dies en què es recorda el sacrifici del “fill de Déu” pel perdó dels pecats de la humanitat. Però aquestes dates tenen una relació amb les festivitats d'origen pagà que fa poc van omplir de colorit i desenfrenament els carrers de moltes ciutats del món. En canvi, els carnestoltes, amb les seves disfresses i balls, van sorgir en l'antiguitat com a festes paganes, però amb el temps la tradició va ser acollida pels catòlics.

Però, d'on prové aquesta relació?
Els carnestoltes expressen el desenfrenament, la bullícia, el carnal (com precisament la paraula de la festivitat l'expressa). Quan el Carnestoltes acaba, comença la quaresma, que un període de reflexió. Després arriba la Setmana Santa, en la qual es commemora la vida i el sacrifici del qual per als catòlics és el “fill de Déu”. Aleshores, això es fa amb l'objectiu de desmadrar-se i gaudir abans de fer un procés de reflexió i patiment.

PERQUÈ CANVIA CADA ANY?
Això canvia perquè la Setmana Santa, a de coincidir amb el primer diumenge després de la primera lluna plena. Després del començament de la primavera. Es a dir, la Setmana Santa no segueix un calendari normal, si no un calendari lunar.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

 SANT BALDIRI QUI ERA SANT BALDIRI ? Es creu que va néixer el s.IV a Orleans o a algun llogaret dels seus voltants. Es creu que havia de ser...